Convertir un regal o una compra en una acció solidària

Publicat a El Triangle el 21 de desembre de 2012. 

REPORTATGE
El Nadal és l'època de l'any que més regals i compres es fan en la nostra societat. Les opcions que hi ha per a convertir aquest regal o compra en una acció solidària són presents al nostre voltant només cal buscar per la xarxa. Diferents entitats ofereixen la possibilitat de calendaris o postals solidaris, però n'hi ha d'altres iniciatives o l'opció del comerç just o el petit comerç local per a les nostres compres per a aquestes festes. Això ens permet contribuir a la millora de les condicions bé dels col·lectius més vulnerables del nostre país, bé del d'altres països, o bé reforçant l'economia local. També es pot regalar la quota d'un any a una entitat solidària i social o donar els punts de la Caixa, per a aquells que en siguin clients, com una forma de contribuir a la seva sostenibilitat. Són possibilitats vàlides tant per regals a familiars o amics, però també per a regals d'empreses.




La polsera dels galets solidaris, impulsada per la Federació Catalana de Voluntariat Social, es posarà a la venda en els principals diaris catalans, a canvi d'un donatiu de 2 euros, el dia 23 de desembre i també estarà disponible a les diferents botigues dels eixos comercials de Barcelona. Els fons recaptats estaran destinats a entitats socials de barri destinades a l'ambit de la gent gran i l'alimentació ubicades a Barcelona. A la capital catalana també hi trobem la iniciativa Tapa Solidària, que pretén ajudar els infants i les famílies en risc d'exclusió social, i que és accessible fins a la primera quinzena de gener. De cada tapa venuda es dedicaran 50 cèntims d'euro al Casal dels Infants, una entitat que aborda els problemes d'exclusió a la infància. Amb el lema "En fem una altra?", hi participen restaurants com el Loidi, el Quim de la Boqueria, el Dos Palillos o el Tickets.

D'altra banda, la Fundació Aspasim, que gestiona centres ocupacionals per persones amb discapacitats psíquiques, posa a la venda pessebres fabricats per persones d'aquest col·lectiu cosa que permet fer viable econòmicament aquesta iniciativa i que es poden comprar a la fira de Santa Llúcia de Barcelona. Per la seva banda, la  Fundació Contes pel món ofereix la possibilitat d'una compra solidària com a regal als nostres fills, a partir d'una col·lecció Oràlia en català i castellà de contes populars i tradicionals al Moçambic que hi treballa en aquest àmbit des del 2008. El projecte de cooperació permet recollir fons per la publicació i distribució a escoles públiques i centres infantils de Moçambic de contes i per al foment de la lectura i escriptura. Els contes es poden adquirir a la seu de la fundació o bé a la seva pàgina web amb importants descomptes.

Compres solidàries 
L'ONG Alternativa 3 ofereix regals i paneres solidàries de productes ecològics i de comerç just disponibles a la seva web i seu. Es tracta d'aliments, roba i cosmètics naturals que respecten els drets humans, el medi ambient i la justícia social. Per la seva banda, Greenpeace  disposa d'una botiga online amb productes sostenibles de papereria, cosmètica i neteja de la llar i també hi ha regals destinats a públic infantil que poden ser una compra ideal per Nadal. Així com, Intermón Oxfam, una entitat que treballa de fa anys amb el comerç just, disposa d'un ampli ventall de regals totalment adients per a aquestes dates que van des de complements de roba, produces de llar, cosmètica o alimentació entre molts altres. D'altra banda, Unicef posa a disposició de la ciutadania l'opció de regalar  subministraments, vacunes, aliments o material escolar a milers d’infants de més de 150 països en vies de desenvolupament.

Altres opcions de compra les podem trobar a la I Fira Solidària de Nadal d’Economia Social que té lloc als Jardinets de Gràcia a Barcelona i en la qual hi ha productes elaborats per persones que treballen a entitats d’inserció sociolaboral. En al fira, que estarà oberta entre el 15 i el 23 de desembre s'hi pot trobar roba, bijuteria, fusteria, alimentació ecològica i artesania i està impulsada per la Xarxa d'Economia Social, formada per més de 60 entitats. També hi ha el centre comercial solidari online “Shopciable.com”, que compta amb un segell de confiança de la Fundació Lealtad, i que disposa d'una gran varietat de productes amb una vessant social -els fons es destinen a projectes de cooperació-. En aquesta iniciativa, impulsada per un grup de professionals del màrqueting, hi participen més 150 botigues i 20 ONG associades. En aquesta web el consumidor tria el producte que compra i també el projecte en el qual vol col·laborar.  Per la seva banda, CanalSolidari.org ofereix al seu web un recull d'alternatives per "passar del consumisme desenfrenat" i ens proposa fer les compres de Nadal a ONG com ara Solidaridad Internacional, SETEM, Amnistía Internacional, World Vision, Intermon Oxfam, Survival, Acció contra Hambre, Ayuda en Acción o Mèdicos sin Fronteras. Finalment, el moviment CashMob, nascut als EUA el 2011 i instal·lat a casa nostra de fa uns mesos, ens anima a realitzar les nostres compres a les botigues de barri i per això ha convocat diferents accions de conscienciació que poden ser flash mobs, scene mobs o lipdubs, que tenen lloc a comerços locals.

Postals i calendaris solidaris 
La pàgina web iWith.org ofereix la possibilitat de publicar una postal amb un disseny propi o fet amb una plantilla preestablerta i que servirà per finançar diferents plataformes de micromecenatge. Per la seva banda, Farmamundi, que treballa per permetre l'accés als medicaments essencials, ha tornat a llançar aquest any una nova campanya de venda de postals solidàries per finançar projectes de cooperació. Pel que fa a calendaris, la Fundació Talita presenta el calendari solidari Talita 2013 de nens i nenes i amb sindrome  de down, en el qual participen Andrea Fuentes, Carlos Latre, Nieves Álvarez, Andrés Iniesta, Isabel Coixet o Ricky Rubio, entre d’altres. L’objectiu principal del Calendari Solidari Talita és sensibilitzar la societat i aconseguir la integració social, educativa i laboral dels nens i joves amb Síndrome de Down.

Les alternatives perquè els nostres regals i felicitacions de nadal siguin solidàries hi són, a més de les que hem citat se'n poden trobar moltes més a la xarxa, només cal ser conscients que amb la nostra compra podem canviar moltes coses.  

Aquest Nadal regala amb consciència 
http://www.canalsolidari.org/noticia/aquest-nadal-regala-amb-consciencia/31135

Nadal Solidari
http://xarxanet.org/etiquetes/nadal-solidari-2012

Campanya de Nadal solidari d'Intermon Oxfam
http://www.intermonoxfam.org/es/que-puedes-hacer-tu/participa/navidad-2012
Botiga Greenpeace
http://www.tiendagreenpeace.es/

Alternativa 3 botiga online
http://www.justonline.es

IWith.org
postcards@iwith.org

Farmacèutics Mundi (Farmamundi)
902 01 17 17
www.farmamundi.org
comunicacion2@farmamundi.org.

Fundació Aspasim
Tel. 93.406.84.01
www.aspasim.com
aspasim@aspasim.com

Fundación Talita
902 302 203 / 934 344 355
www.fundaciontalita.org
info@fundaciontalita.org

Comentaris