L’SGAE premia els treballs dels nous autors audiovisuals

Publicat a El Triangle el 16 de novembre de 2012. 

REPORTATGE

Els premis “Nova autoria” i el projecte “Opera Prima” promouen l'autoria emergent en el camp del cinema

Els premis “Nova Autoria”, impulsats per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i la Fundació Autor, i el projecte “Opera Prima” de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya (ESCAC), de la qual n’és membre del patronat la mateixa SGAE, són plataformes destinades a impulsar els nous autors audiovisuals catalans. L'audiovisual és un sector que necessita el suport tant de les institucions, com del mercat i de les entitats professionals per afavorir l'aparició i establiment de nous cineastes emergents. Els premis “Nova autoria”, que s'entreguen, des de fa dotze anys amb el marc del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, estan organitzats per la SGAE i la Fundació Autor i compten amb el suport de les principals escoles de cinema catalanes. Els guardons són un espai perquè autors audiovisuals emergents puguin exhibir els seus treballs i puguin donar-los a conèixer al gran públic i que en la seva secció Noves Visions compta amb tres categories (millor guió, millor direcció-realització i millor música). Els “Nova Autoria” han guardonat professionals del sector cinematogràfic que actualment estan plenament consolidats com ara Roger Padilla, Mar Coll, Quim Fuster, Pau Itarte, Jorge Tur i Àlex Pastor, entre altres.




El guanyador d'aquest any en les categories de guió i direcció ha estat Carlos Harillo Magnet, en una candidatura que ha presentat el Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC), pel seu curt El mal menor que adapta el text literari original d'Horacio Quiroga. “El premi al guió me'l sento més meu perquè he tingut molta feina, sol, a casa... Però el premi a la millor direcció és per a tot l'equip, no és només la meva direcció pròpiament. He comptat amb l'ajuda de molta gent que s'ha involucrat fins al final en el meu projecte”, va indicar l'autor en l'entrega dels “Nova Autoria”. En aquest sentit, el jurat va destacar del curt realitzat per Harillo que és un “magnífic treball en equip” del qual sobresortien els departaments d'art, fotografia i vestuari. “He tingut el copet a l'esquena que em feia falta, l'estímul que em diu que hi ha alguna cosa que s'està fent bé”, va afirmar Harillo. De l'obra d'aquest autor el jurat va destacar la seva aposta per un “llenguatge propi de gran intensitat poètica, rigor narratiu i excepcional posada en escena”. El guanyador considera que vivim uns moments molt complicats per impulsar projectes audiovisual, i assenyala que “premis com el “Nova Autoria” promogut per la SGAE són l'impuls que necessitem molts autors per generar moviment i posar a circular la nostra obra en un context tan difícil”. L'autor d'El mal menor afirma que aquests guardons es fan imprescindibles i permeten que “no et rendeixis i puguis exhibir en un festival com el de Sitges”. Per això, el guionista reclama més plataformes per a l'autoria emergent i les considera clau pel futur del sector al nostre país.

Pel que fa a la millor música original el guanyador va ser Gonzalo Perales, presentat per Escola de Cinema de Barcelona (ECIB), com a compositor de la banda sonora del curt Big red sour apple.  Enguany els membres del jurat també van decidir atorgar tres mencions especials que van recaure en diferents autors que desenvolupaven el paper de guionistes i directors. Pel curt El crimen desorganizado, va rebre una menció Stephan Hofmann, de l'escola Bande à part. Per Desvísteme van estar guardonats el director o guionista Javier Sanz i la guionista Gisela Remolins, ambdós de l'ESCAC. La darrera menció va ser per 1H92 i els seus guionistes Fran Ramírez, Marc Andreu, Marta Arjona, Pilar Borrellas i Aleix Figueres, tots de la Universitat Rovira i Virgili. En els premis “Nova Autoria”, en els quals col·laboren les principals escoles cinematogràfiques catalanes, van comptar amb la participació de 26 obres de 10 escoles diferents. El jurat, que va ressaltar “l'alt nivell de tots els curts presentats”, estava format per Inés parís, directora i guionista de cinema i televisió i directora de l'Institut Buñuel; Arnau Bataller, compositor, i Sílvia Munt, directora i guionista.

Projecte “Opera Prima” i Institut Buñuel

La SGAE és membre del patronat de l’ESCAC des de l’any 2006. L'Institut Buñuel, que s'encarrega de promocionar la creació audiovisual dels autors dins la Fundació Autor, i l'ESCAC van signar l’any 2008 un conveni de col·laboració en la producció de llargmetratges dirigits per alumnes a través del projecte «Òpera Prima», el qual potencia la incorporació de nous graduats de l'escola al sector professional a través de la producció del seu primer llargmetratge. El conveni fomenta, doncs, el descobriments de nous valors, talents i autors en el sector audiovisual. “Òpera Prima” és una plataforma que es nodreix d’alumnes que s'enfronten al repte de realitzar la seva primera pel·lícula per assolir el seu objectiu: ser nous cineastes. Així, entre els films que s'han impulsat amb la col·laboració de la Societat d’Autors i Editors, hi ha Blog (2010), d'Elena Trapé, i Eva (2011), de Kike Maíllo, el qual va guanyar el Premi Goya al Millor Director Novell l’any 2012.

Institut Buñuel i Fundació Autor 

La Fundació Autor va néixer l’any 1997 de la voluntat de la SGAE de desenvolupar la seva tasca en l’àmbit de la responsabilitat social corporativa en activitats de caire social, assistencial i promocional a favor dels autors i editors. Dins de la Fundació és l'Institut Buñuel el que s'encarrega de promocionar la creació audiovisual dels autors, una eina més al servei del cinema català i espanyol. L’Institut Buñuel, el qual neix amb la vocació de contribuir a l’impuls i la promoció del nostre univers audiovisual i de ser una eina perquè els cineastes disposin d’un conjunt d’iniciatives entre les quals destaquen el Premi de Guió Julio Alejandro, la realització de tasques de difusió promocional o cultural en festivals i mostres, el Concurs Iberoamericà de Curtmetratges Versión Española/SGAE, la mostra itinerant SGAE en Curt o cursos de formació.La SGAE  compta en l'àmbit audiovisual amb més de 8500 autors audiovisuals associats (argumentistes, guionistes i directors), un sector que té un important pes en l'activitat i ingressos de l'entitat.

Comentaris