Un potent cartell per a la Mercé

Publicat a El Triangle el 21 de setembre de 2012. 

REPORTATGE

The Kooks, Love of Lesbian i La iaia, els protagonistes del multitudinari concert a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm per la Mercè del dissabte 22 de setembre

El proper dissabte 22 de setembre l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm torna a protagonitzar un dels principals escenaris de les barcelonines festes de la Mercè. Aquest any els protagonistes de l'esdeveniment musical, inclòs en el Barcelona Acció Musical (BAM), seran tres bandes d'èxit en l'actual escena musical catalana, espanyola i internacional. Per una banda, iniciarà el concert un dels grups catalans del pop-folk del moment: La iaia que tocaran a les 19 h. Els incombustibles Love of Lesbian ho faran a partir de les 20 h. En darrer lloc, els britànics The Kooks que clouran el concert a començaran la seva actuació a partir de les 22.30 h. Les tres bandes oferiran més de quatre hores de bona música, en un concert gratuït que omplirà de festa el carrer de Rosselló de Barcelona amb consumicions a preus populars. Aquest espai situat al barri de l'Eixample ja s'ha esdevingut en punt de referència per a les festes majors de la capital catalana.



El de l'Antiga Fàbrica de la Damm és un concert que any rere any és capaç de congregar a milers de persones per gaudir de bona música a l'aire lliure. Si durant 2010 i 2011 es va arribar a reunir a més de 15.000 assistents al llarg de tot el concert, aquest any s'espera superar aquesta xifra malgrat les previsions de pluja a causa de la bona rebuda que ha tingut el potent cartell presentat. Aquesta jove tradició va tenir lloc per primera vegada en 2006 en el marc del 130 aniversari del naixement de la marca cervesera, fundada el 1876 per  August Kuentzmann Damm, i va aplegar aquell any a grups com Antònia Font, Ska Cubano i Asian Dub Foundation. La d'enguany és la setena ocasió que aquesta cantonada de l'Eixample acull concerts per la Mercè i  per la qual han passat grups com ara Belle and Sebastian, Mishima, Els Amics de les Arts o Primal Scream.

D'altra banda, aquest any una de les novetats és la possibilitat de conèixer en persona un dels grups participants a través del concurs titulat “Vols conèixer els Love of Lesbian?” i que es realitza bé a través d'una aplicació Facebook, bé a través del hashtag de Twitter #Antigafabrica. Per participar en el mateix només s'ha hagut de mencionar “quina frase de Love of Lesbian cridaràs més al concert de l'Antiga Fàbrica del dissabte”. Hi haurà dos guanyadors amb dos acompanyants que coneixeran el grup català just abans del concert, tot un luxe per a qualsevol fan. La segona novetat, és que aquest any s'oferirà un pack de “cervessa, entrepà i samarreta” per un reduït preu que permetrà els assistents tenir un record de la Mercè d'aquest any, una samarreta dissenyada per Xavier Mariscal.

L'Antiga Fàbrica

El BAM d'enguany ha apostat clarament per donar un pes important, tot i que no únic, a la música catalana cosa que també es reflecteix en el concert que es preveu en l'històric edifici de la Damm. En aquest marc, el seté concert per la Mercè a l'Antiga Fàbrica de la Damm consolida la importància de l'espai per les festes majors de Barcelona i en mostra la implicació de la marca. Un exemple d'això és el fet que el programa del BAM va ser presentat el passat 6 de setembre a l'edifici històric de la marca cervessera. Un edifici, inaugurat el 1905 amb el nom de la Bohèmia, que va deixar de dedicar-se a la producció en 1992 -treslladada al Prat del Llobregat-, i  que va ser completament rehabilitat per usos corporatius, d'oci i cultura. Actualment és la seu de la Damm i, des de 2006, acull un museu amb la història de la marca al qual es poden fer visites guiades gratuïtes totes les tardes dels dimecres i que acaben amb una degustació cervessera. L'Antiga Fàbrica s'ha esdevingut un espai ciutadà més on els barcelonins poden gaudir de concerts, festivals i activitats com ara exposicions, trobades professionals i presentacions, més des de la darrera ampliació de 2010 en la qual es va remodelar la sala de màquines i que li permet acollir grans esdeveniments.

Els concerts

The Kooks

The Kooks és una banda de rock britànica , liderada pel carismàtic Luke Pritchard, i formada a Brighton. El seu nom té origen en una cançó de David Bowie inclosa al seu àlbum “Hunky Dory” (1971). És una formació de pop-rock que composa una música insolent i fresca, que compta al seu repertori amb cançons divertides. Amb els seus tres discos han arribat varies vegades al número 1 de les llistes del Regne Unit i han rebut diversos premis per les seves actuacions en directe. Actualment és un dels grups amb un directe més potent. Es preveu que en el concert de l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm no deixi passar l’oportunitat de repassar els èxits de la seva trajectòria i el seu últim treball “Junk of the Heart”.

Love of Lesbian

El grup català Love of Lesbian presenta el seu últim treball La Noche Eterna – Los Días No Vividos (Music Bus 2012) amb el que ha arribat al número 1 de ventes. Després de 150.000 kilòmetres recorreguts en els últims dos anys amb 1999 el grup està novament a la carretera per oferir-nos un espectacle únic. Amb La Noche Eterna, quart disc en castellà de la banda (els tres primers havien estat en anglès) s'han convertir en un dels grups de Indie Pop més importants del país. Els seus discs i els seus directes els hi han servit per guanyar-se un nom dins el panorama indie estatal i per aquesta raó ens trobem sense cap mena de dubte, davant d'un dels grups del moment.

La iaia

Es podria dir que La iaia és un trio osonenc d’indie folk, liderat per Ernest Crusats i secundat per dos músics, Jordi Casadesús i Jordi Torrents. Es podria dir també que des de la natural simplicitat del seus temes i la quotidianitat de la seva poètica, aporten una frescor dins el pop català dels darrers anys. I es podria continuar dient totes les cosetes que, sense deixar de ser òbvies i parcialment certes, no aporten una visió prou precisa del que La iaia és. El seu excel.lent recull de cançons de Les ratlles del banyador (Música Global, 2011) és un inusual, brillant exercici de trobada entre composició, execució i producció. No et matis buscant referents a la seva música ni col·locant etiquetes de gènere: La iaia sona a La iaia.

Comentaris