Els Jocs de 2017 impulsen una "nova ciutat intel·ligent"

Tarragona viu els Jocs de la Mediterrània com una oportunitat per impulsar un model de ciutat “intel·ligent” i per augmentar el seu prestigi internacional

Tarragona en un marc d'austeritat i eficiència vol impulsar les oportunitats i projectes de futur que facilitin la sortida de la crisi

REPORTATGE. Publicat en El Triangle el 29 de juny de 2012.

Els Jocs de la Mediterrània Tarragona 2017 són viscuts per la societat civil i les institucions tarragonines com un element catalitzador del “Projecte Tarragona Mediterranea Smart Olympic City”, una iniciativa que promou un model de “ciutat intel·ligent”. El concepte pretén impulsar la capacitat del municipi “de generar coneixement i de fer un ús intensiu de les noves tecnologies” de tal forma que es faciliti “el creixement econòmic, en millorin la qualitat de vida i garanteixin un desenvolupament urbà sostenible i equilibrat” de les ciutats, segons va afirmar l'alcalde tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros, en la seva intervenció al Cercle d'Economia a Barcelona a finals de maig passat.

Els Jocs són, doncs, una oportunitat per als tarragonins de tenir un ús més eficient “dels recursos escassos tot mantenint la qualitat i cobertura dels serveis públics que com Ajuntament prestem” va dir l’alcalde, cosa que implicarà a la iniciativa pública i privada. L’esdeveniment esportiu pot deixar a la ciutat “un llegat intangible però molt valuós, una Tarragona que aposti per nous models de creixement urbà i gestió de la ciutat més sostenibles, que responguin als reptes específics de la Mediterrània, i on el desenvolupament econòmic i el creixement de Tarragona no vagi associat a consumir recursos naturals escassos”, va afirmar Ballesteros. La iniciativa pretén, alhora, transformar aquest model en un “element diferencial” per generar oportunitats d'inversió, d'atreure turisme i, així, generar riquesa i ocupació. En aquest sentit, s'ha aconseguit la col·laboració en el projecte de grans corporacions com ara Agbar, Repsol, Basf Bayer o Dow Chemical que facilitarà la recerca de solucions “intel·ligents” i eficients per a Tarragona.




Una finestra al món
Els Jocs de la Mediterrània de 2017 són “una oportunitat històrica per convertir-se en el centre d'atenció esportiu, social i empresarial de la Mediterrània abans i durant la celebració d'aquest important esdeveniment”, va assenyalar Ballesteros. I serà en aquest marc en el qual la ciutat, però també tot el país, podran tenir més ressò a la resta de països de la Mediterrània i també al món, de forma que contribueixi al seu prestigi internacional i a l’atracció de turisme i inversions. “Ens situarà com a model i referent en tot un mercat importantíssim, com és el dels països de la Mediterrània, que es troben en un moment de desenvolupament clau i que aglutinen a una població de 450 milions de persones”, va indicar l'alcalde de Tarragona qui anima a persones i empreses a invertir i desenvolupar-se a la ciutat.

En els Jocs, que se celebraran entre el 30 de juny i el 9 de juliol de 2017, es preveu que es disputen proves esportives de 30 disciplines diferents, dels quals 25 són olímpics i dos –atletisme i natació- inclouen la participació de discapacitats. Les previsions indiquen que s'esperen més de 6.000 visitants vinculants directament als Jocs (esportistes, jutges, personal tècnic i de serveis) i 15.000 espectadors, cosa que suposarà prop de 100.000 pernoctacions, a més dels 250 milions de persones d'audiència acumulada via televisió. Tarragona té un projecte que servirà per modernitzar la ciutat i suposarà la construcció de nous equipaments i l’adaptació d’altres, unes necessitats que seran definides en el Pla Director elaborat durant aquest any.

Amb tot, el 2017 Tarragona no només acollirà esdeveniments esportius sinó que hi haurà espai per a una agenda paral·lela amb activitats de promoció de la ciutat de caire econòmic, turístic, comercial i cultural. I això es farà en col·laboració amb Barcelona, que és la seu de la Unió per a la Mediterrània (UpM) una organització internacional per impulsar les relacions entre els països banyats per la Mediterrània. De fet, la ciutat ja és seu d'esdeveniments internacionals com ara el Fòrum Euromediterrani per l'Eficiència Energètica i les Smart Green Cities a Tarragona que tindrà lloc els 7 i 8 de novembre d’aquest any i que suposa tot una declaració d'intencions del model que vol impulsar la ciutat.

Els valors de la ciutat
“Estem satisfets del nostre passat i orgullosos del nostre present”, va indicar l'alcalde que va afegir que Tarragona pot aportar molt en el context internacional. “Som una ciutat per invertir, fer negocis i sobretot per viure”, va dir l'alcalde que va posar en valor que l'economia local estigui diversificada. Una de les seves bases més importants és l’àmbit del coneixement que té a la Universitat Rovira i Virgili (URV) com a principal dinamitzador - amb 42 graus, 49 màsters oficials, 14.400 estudiants i una important dedicació a la recerca-. De fet, és la tercera universitat espanyola en impacte internacional de la seva producció científica i, a més, lidera una xarxa d'instituts, hospitals universitaris, parcs científics i centres de recerca, innovació i transferència del coneixement. Alhora, el nombre de persones ocupades en serveis basats en el coneixement és del 48%, superior a Catalunya (43%) o Espanya (44%).

Tarragona és el centre d'una gran àrea econòmica situada al sud de Catalunya, una ciutat que genera el 27% de l'ocupació de la seua província. A més, compta amb el major clúster químic del l’Europa del Sud que suposa el 25% d'aquesta activitat de l'Estat i el 50% de l'energia que es consumeix a Catalunya, a més de generar 40.000 llocs de treball directes. El PIB tarragoní per habitant és de 40.000 euros any i en la seva economia els serveis tenen un pes del 62% en el còmput del valor afegit brut. Alhora, és una àrea dinàmica que creix per sobre del que ho fa la resta del país: si en 2010 Catalunya va créixer un 0,1%, Tarragona ho va fer un 0,6%. D’altra banda, la ciutat ha millorat la seva connectivitat en els darrers anys i ara aposta  pel corredor ferroviari mediterrani davant de l'administració europea amb la participació a la plataforma FERRMED. El seu port, el segon en importància del país, basa el seu creixement en la diversificació i en la internacionalització al posicionar-se com a una plataforma logística de la Mediterrània que disposa de connexions comercials regulars amb més de 150 països.

El turisme també forma part dels valors de la ciutat a partir de l’atractiu que té i en el qual l'apartat cultural i patrimonial té un pes important. En 2000 es va declarar Patrimoni Mundial de la Humitat la ciutat romana de Tarraco i aquest any el seu dinamisme cultural li ha permès ser Capital Catalana de la Cultura. Un model que es completa fent del comerç i la restauració un eix per a vertebrar un model de ciutat habitable i mediterrani.

El jardí vertical més gran d'Europa

Tarragona pot presumir de tenir el jardí vertical més gran de tot el continent europeu, un projecte de l'actual govern municipal situat a l'Smart Parc de Tabacalera i que ha estat inaugurat aquest mes. Amb un total de 3.200 metres quadrats, 185 de longitud i 18 d'alçada, la iniciativa és emblema del model que vol representar la ciutat  partir de l'aplicació de solucions “intel·ligents” que aposten al màxim per l'eficiència. En aquest sentit, és punter el sistema de rec del jardí que reaprofita les aigües residuals i que permet l'estalvi de 26.000 litres diaris d'aigua que, alhora, tindrà un ús educatiu per explicar el cicle de l’aigua als escolars. L'espai esdevindrà un complex cultural que comptarà amb un casal de joves, Museu Nacional Arqueològic, l'Arxiu Històric Municipal i Tarragona Impulsa.

Comentaris