Unes vacances de proximitat

Publicat a El Triangle el 27 de juliol de 2012. 

REPORTATGE

Arriba l'agost i molts s'hauran de quedar a casa, bé perquè treballen durant aquest mes bé perquè la crisi estreny. Amb tot, la necessitat de desconnectar de la rutina hi és, però, si busquem, trobarem que hi ha força alternatives d'oci, cultura i rutes a prop de casa nostra amb pressupostos assumibles.
Les alternatives estiuenques que ofereix el territori català són moltes i variades, resultat de viure amb un país amb molta història i una gran varietat paisatgística, cultural, patrimonial i gastronòmica. I l'estiu és una oportunitat per descobrir el país per a aquells que durant l'any no es mouen gaire de la seva ciutat. Les runes romanes de Tarragona, el barri vell de Girona, la ciutat medieval de Besalú, o edificis com La Paeria o La Seu de Lleida, són alguns dels punts d'interès pel que es refereix només a les capitals de província, i n'hi ha moltes més arreu de les comarques. És impossible fer una menció exhaustiva de tots allò interessant que es pot fer a l'agost a Catalunya, però sí que es poden fer algunes recomanacions.

Si ens decantem més per voler gaudir de paisatges naturals, la costa catalana té una gran varietat que van des dels penya-segats i les cales de la Costa Brava o les platges semiverges del Delta de l'Ebre. També es pot disfrutar, arreu de la costa, de la tradicó culinària dels pobles pescadors. D'altra banda, els Pirineus s'esdevenen una destinació que permet tenir contacte amb la terra fent agroturisme i vivint per uns dies a una casa de pagès o on fer senderisme o esports d'aventura. I això sense oblidar-se de visites com ara la Vall i Santuari de Núria o pobles medievals com ara Besalú. Més al sud, a les comarques de Tarragona, hi ha la Ruta del Císter, amb els monestirs de Poblet, Vallbona de les Monges i Santes Creus, que té un interès patrimonial i històric. Altres opcions de conjunts monumentals a visitar són, a la Catalunya central, el Monestir de Montserrat o el complex Món Sant Benet, al Bages; el Parc de Castell de Montesquieu o el barri vell de Vic i en especial la seva Catedral a Osona. El Castell de Miravet a Terres de l'Ebre o el de Montsonís a la demarcació de Lleida són altres edificis històrics remarcables del nostre país.
Escapada rural

Una bona elecció pot ser fer una escapada de cap de setmana, o d'alguns dies, a qualsevol indret del territori que no es coneixi. Hi ha un considerable ventall de pressupostos i opcions que permet trobar indrets acollidors i nous espais per conèixer i activitats interessants a realitzar com ara rutes o itineraris. Hi ha diferents opcions per unes vacances rurals: des de la coneguda web, líder en el sector, Top rural, fins a una més nostrada com és Turismeruralcatalunya.com. També hi ha l'associació Petits Grans Hotels que agrupa a petits hotels catalans de menys de 15 habitacions situats a espais rurals i que ofereixen un gran varietat d'activitats, preus i localitzacions. Tot depén de la qualitat del servei que busquem, si volem desconnectar o bé volem viure en contacte amb la natura, la pagesia i el sector primari.

Es pot optar, alhora, pel turisme gastronòmic en el qual l'enoturisme té possibilitats interessants amb una àmplia oferta a la comarca del Penedès però que també té rutes a les altres comarques productores com ara Conca de Barberà, l'Empordà o el Segre. Es poden descobrir també les gambes de Palamós, els arrossos de Terres de l'Ebre o el conreu de musclos a les badies del Delta de l'Ebre, la ratafia del Pirineus, anar a la Fira de l'Avellana de Riudoms del 10 al 12 d'agost o tastar la cuina volcànica de la Garrotxa que reuneix tradició i innovació. I això per citar només alguna de les moltes opcions de turisme que té interés en la cultura gastronòmica catalana.

A tot això, cal sumar els festivals musicals (com ara el del Castell de Peralada, el de Jardins Cap Roig a Calella de Palafrugell o el Festival de Música Antiga dels Pirineus), les fires d'estiu i les festes majors dels pobles catalans que es desenvolupen arreu del territori. La web festacatalunya.cat recull tot aquesta informació i tot allò que es pot fer durant no només durant l'agost sinó durant tot l'any a Catalunya: indrets per descobrir, activitats culturals, fires, festes majors, turisme cultural, rural, gastronòmic, d'esports, etc. També hi ha informació actualitzada a la web de la Generalitat de Catalunya, a l'apartat “Estiu 2012”.

En darrer lloc, hi ha l'alternativa de fer turisme històric, però referit a la història més recent, i a Catalunya comptem amb el Poble Vell de Corbera d'Ebre. Es tracta del nucli antic d'aquell poble que està conservat des que va ser bombardejat durant la Guerra Civil en la batalla de l'Ebre (1938) i que en l'actualitat s'ha erigit com a Monument a la Pau. Una visita molt recomanable que dóna testimoni d'una guerra que va enfrontar el país i que pot donar el toc històric a una visita al sud de Catalunya. Alhora, es pot visitar el Museu de la Guerra Civil de Gandesa impulsat pel Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre que protegeix tot el llegat històric de la batalla més decisiva de la Guerra Civil, la Batalla de l'Ebre i que és adequada per tots els públics i per un país que tot just de fa pocs anys que ha començat a recuperar la seva memòria històrica.

Opcions a la capital catalana

L'oferta a Barcelona és molt variada i, en molts casos, de sobres coneguda i fàcilment accessible. Una de les parts més atractives i visitades de la ciutat és centre històric barris com ara el Gòtic, Sant Pere i el Born, però també altres com el Raval, Gràcia o la Barceloneta. Parcs com el de la Ciutadella o el Parc Güell són força populars, com també ho són jardins com els de Montjuïc. A més de la gran diversitat existent en museus, edificis monumentals, locals d'oci, restaurants, equipaments i platges i espais com ara, i només a tall d'exemple, la Sagrada Família, la Catedral de Barcelona, Santa Maria del Mar, la Pedrera, la Casa Batlló, la Casa Ametllé, etc. Són indrets coneguts i no per això menys interessants de retrobar-los. I així, podríem comptar desenes de opcions ja conegudes pels ciutadans de Barcelona o d'arreu de Catalunya. Una alternativa és recórrer la Barcelona menys turística i en això ens pot ajudar el llibre "50 vegades Barcelona", de Josep Maria Huertas i Pepe Encina, que és un recull, barri per barri del total de 50 que té la ciutat, dels monuments, edificis i espais d'interès que tenen les zones no tan visitades de la capital catalana. I que poden servir per crear rutes pròpies i descobrir una Barcelona poc coneguda. Un altre itinerari pels interiors d'illa de l'Eixample recuperats en els darrers anys – amb l'objectiu d'aproximar-se el màxim possible a la planificació inicial que va pensar Ildefons Cerdà- permet descobrir zones d'esbarjo a l'aire lliure, equipaments i els Jardins de Montserrat Roig i els d’Indústria, a l'Eixample Esquerra, amb prop de 7.000 metres quadrats.

Pel que fa a les opcions culturals i d'oci estiuenques de la ciutat són nombres i estan totes recollides a la web bcn.cat/estiu, però en destaquem aquí algunes d'elles. A l'agost té lloc a la capital catalana el festival musical “Mas i Mas” en el qual conviuen actuacions d'estils com ara jazz, techno, flamenco, hip hop, rock, pop rock i clàssica. També hi ha l'opció de cine a les “Gandules” del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona una iniciativa amb 10 anys d'història. “Les nits d'estiu a La Pedrera” també són una opció per aquells que els hi agrada el jazz, del qual poden disfrutar amb una copa de cava a la mà i al terrat de l'emblemàtic edifici. Els dimecres són “Les nits d'estiu de CaixaForum” a l'antiga fàbrica Casaramona, que inclou una gran varietat d'activitats culturals, musicals, tallers o exposicions. Com a darrera recomanació si a l'estiu sou a Barcelona no us podeu perdre les festes de Gràcia del 15 al 21 d'agost i de les de Sants del 18 al 26 d'agost.

Comentaris