Les nits de Món Sant Benet

Publicat a El Triangle el 27 de juliol de 2012. 

REPORTATGE


Sant Fruitós de Bages compta amb un complex monumental, històric i cultural que és el segon conjunt monumental més visitat de Catalunya, després de Montserrat: és Món Sant Benet, un espai on conviuen un monestir romànic, un hotel de quatre estrelles i un centre de innovació culinari, La Fundació Alícia. És en aquest marc, que combina modernitat i història i un paisatge incomparable, on tenen lloc dues de les propostes que us fem: les “Nits d'estiu de Món Sant Benet. Una experiència dels sentits” i les “Nits modernistes de Món Sant Benet”.




Món Sant Benet disposa d'un hort ecològic que és l'inici d'aquestes “Nits d'estiu” i un espai cultiven diverses varietats de productes locals. Despré, sota la pèrgola de l'hort, es començarà el sopar a la fresca fet amb productes que ha pogut collir el visitant al seu pas per l'explotació biològica amb els quals el cuiner del complex crearà un àpat personalitzat amb amanides com a entrant, amb formatges i embotits d'elaboració artesana i carn a la brasa. Les nits estiuenques del Món Sant Benet continuen amb un “recorregut sensorial” que durà al turista a passejar pel monestir del complex i el bosc que l'envolta i li aportarà experiències als cinc sentits amb aromes, textures i música i s'evocaran petites històries fantàstiques. Una pack d'activitats que té lloc cada dimarts i divendres, des del 30 de juliol al 4 de setembre de 2012.

L'altra opció, que té com a fil conductor el modernisme, i es desenvoluparà entre l'1 i el 30 d'agost, combina el coneixement de l'espai i totes les possibilitats que ofereix el complex Sant Benet amb l'art, la música i la gastronomia. Es tracta d'un recorregut per la part modernista del complex que repassarà la vida dels personatges més destacats del modernisme català a partir d'una ambientació d'època i d'un “sopar de duro” -amb propostes d'alt nivell i inspirat en els gustos i locals modernistes de la Barcelona d'època-. El regust modernista del recinte procedeix de la seva transformació per part de la família Casas, pertanyent a la burgesia catalana- en un indret de retir i inspiració del pintor d'aquest moviment artístic, Ramon Casas. En tots dos casos, tant a les nits d'estiu com a les modernistes, hi ha diferents opcions de preus: un de global, també per separat per a cada activitat, per a nens, i, en darrer lloc, amb descomptes si s'opta per fer nit a l'hotel del complex

Un projecte cultural, innovador i de lleure

El conjunt Món Sant Benet, inaugurat el 2007 i impulsat per la Fundació Caixa Manresa de CatalunyaCaixa, integra al seu projecte diferents vessants: la cultural, la turística i la de lleure que ofereix a tots els públics una opció d'oci. Món Sant Benet va rebre el 2010 el premi de l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) en la categoria de “Projectes, exposicions, experiències i activitats i institucions”. Aquest guardó, de caire honorífic, ha suposat un important reconeixement públic als projectes, exposicions, experiències i activitats que s'han impulsat des d'aquest complex.

A banda del monestir medieval, l'edifici més emblemàtic, el conjunt acull la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) que és un centre internacional d'innovació i recerca culinària. La fundació, amb un consell assessor format per personalitats del prestigi del cardiòleg Valentí Fuster i del xef Ferran Adrià -que el presideix-, es dedica també a la divulgació. La seva finalitat és generar consciència social sobre el paper cabdal de l'alimentació com a fets culturals i educatius. Per això, s'imparteixen cursos i tallers participatius oberts a tots els públics i, alhora, treballen conjuntament amb les escoles catalanes per a donar a conèixer la història de la gastronomia, cosa que fa que rebin durant l'any la visita de centenars d'escolars. D'altra banda, l'Hotel Món és un espai que acull turisme cultural i rural, a més de congressos, jornades i trobades amb diferents activitats d'oci, gastronòmiques i culturals.



Comentaris